Slutspurten

För tre år sedan påbörjade jag en ny och spännande resa. En resa in i den akademiska världen – den med sitsar, oändliga tenter, hemliga klubblokaler och akademiska kvarter. Resan med ett tydligt mål: att ta ut lägre högskoleexamen och därmed bli politices kandidat.

Och den hösten kändes slutmålet rätt så avlägset, lite som studentmössan gör då man påbörjar gymnasiet. Men faktum är att dessa tre år gått oerhört snabbt, även med tanke på att jag haft ett helt mellanår förra året, då jag inte ägnat mig åt studier överhuvudtaget.

Men nu är vi alltså där, vid slutspurten. De sista kurserna har kört igång. Metodikkurser om hur man tänker, skriver och analyserar vetenskapligt upptar schemat. Liksom de där berömda kandiseminarierna. Ett seminarium i veckan. Varje vecka några minimala steg närmare en färdig avhandling och (förhoppningsvis) en examen.

Den senaste veckan har jag skrivit ett idépapper och ett första sammandrag av vad min text kommer att handla om. Processen är endast i barnaskorna än så länge och texten kommer att förändras mycket under processens gång. Men nu har jag en idé, ett utgångsläge och en handledare som stöder mig i arbetet.

Som en framtida sociolog står hela den sociala världen, samhället och människan, framför mig. De väntar på att bli analyserade, noggrant ifrågasatta och undersökta. Så det var bara att välja och vraka när det kom till att finna ett ämne, ett forskningsproblem och en frågeställning.

Jag visste redan i ett tidigt skede att jag ville fokusera på ungdomar, sociala medier och dagens digitala samhälle. Dessa är trots allt ämnesområden som jag känner väl, som jag brinner för och som känner oerhört aktuella och viktiga med tanke på framtiden. De få kurser jag gått i mediesociologi och identitetsbildning hjälpte mig att begränsa mitt ämne.

Jag kommer att skriva om vilken roll sociala medier spelar i ungdomarnas vardagsliv och identitetsbildningen hos ungdomar. Hurdana är sociala medier som verktyg i ungas liv? Hur påverkar kommentarsfälten, antalet gillningar, kompisars och kändisars inlägg, mediekampanjer och liknande fenomen ungdomars personlighet och välmående? Är sociala medier farliga sociala utrymmen, som skapar psykisk illamående, stress och press hos ungdomar? Eller hjälper dessa att skapa mera demokratiska, suveräna och accepterande ungdomar? Det är dessa frågor jag kommer att försöka finna svar på under hösten och våren.

Och under senvåren 2019 har världen förhoppningsvis ett svar.

Let the show begin!

doodle-social-media-dreams-thoughts-38164575

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s