Världen bakom ytterdörren

on

Vi visste att du alltid var nyfiken på att få veta vad som fanns bakom ytterdörren.

Du var en nyfiken själ och din värld var alltid för liten för dig. Du hade redan undersökt såväl bastu som kök, sovrum som balkong. Det fanns inga stängda dörrar, trodde du, och inga outforskade jaktmarker.

Men världen bortom ytterdörren förblev alltid ett mysterium för dig. Du hoppades flera gånger på att du skulle lyckas ta dig förbi dörren, men det hände aldrig. Vad kunde finnas bakom den där dörren som vi andra konstant öppnade och stängde och gick igenom?

Du kunde aldrig acceptera det faktum att du inte fick möjligheten att ta reda på saken.

Den känns så overklig fortfarande, den där tomma, saknande känslan djupt i våra hjärtan. Som om detta bara var en bisarr dröm, som om du bara hade gömt dig i någon vrå, under någon möbel. Som den gången du var riktigt liten och vi efter dig i en halvtimme innan vi fann dig innanför soffan.

Det kändes inte likadant att stiga upp på morgonen, då du inte kretsade kring våra fötter och väntade på morgonmål. Det kändes annorlunda att komma hem från jobbet då man inte möttes av en yrvaken du liggandes på soffan. Att besöka toaletten har plötsligt blivit så mycket tristare, då du inte fascinerat försöker fånga vattenstrålen. Att somna på kvällen är inte sig likt längre, eftersom du inte envist öppnar sovrumsdörren varje gång vi försöker stänga den.

Du levde ett vilt och fartfyllt liv. Du klättrade uppför fönsternät för att sitta på fönsterluckan, du spurtade ut på balkongen och höll på att falla ner, du testade våra gränser trots att du visste att du gjorde fel.

Men du förgyllde vår vardag, du såg till att varje morgon, dag och kväll var händelserik. Vi blev snabbt förälskade i dig och dina små hyss, i ditt tysta spinnande och dina mysiga stunder. Och den kärleken dog aldrig ut.

Kanske var det naturens eller någon högre makts vilja att ta dig ifrån oss vid knappa ett års ålder. Kanske var det meningen att du skulle lämna oss precis så som du levde – fartfyllt. Det var en olycklig olycka, en nästintill obetydlig händelse, som ledde till att du plötsligt blev tvungen att sakta farten för att slutligen somna för sista gången.

Du fick ditt svar till slut. Din nyfikenhet fog aldrig ut och du kammade slutligen hem vinsten. Du lyckades ta dig till andra sidan dörren. Du får äntligen se och känna den vidsträckta, oändliga världen där utanför.

Nu får du springa på gröna ängar och i frodiga skogar, klättra i oändlig träd och jaga möss och fåglar utan att aldrig stanna. Din värld har blivit oändligt stor, utan gränser eller stängda dörrar och nu får du springa fritt utan förhinder och utan smärta.

God natt, lilla fröken. Vi älskar dig, vi saknar dig, vi glömmer aldrig dig.

Greta

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s