Favoritalbum: Sunday Songs

Sunday Songs av Paradise Oskar (2011)

Kyrkslättsbon Axel Ehnström har de flesta finländare säkert redan glömt bort. Och det om något anser jag är en stor synd – han är trots allt en av de bättre artisterna vi skickat ut i världen för att representera Finland i Eurovisionen. Axel Ehnström representerade Finland i ESC år 2011 i Düsseldorf i Tyskland under artistnamnet Paradise Oskar, taget från artistens favoritbok Rasmus på luffen av Astrid Lindgren. Hans tävlingslåt var en enkel men ändå svängig rädda världen-sång med namnet ”Da Da Dam”.  Den klarade sig ypperligt i semifinalen men landade på en 21. plats i finalen.

Just före sluttävlingen gav artisten ut sitt första och tillsvidare sista sudioalbum, Sunday Songs. Den innehåller förutom Eurovisionslåten även åtta andra sånger i samma stil. De är alla lättsamma poplåtar med gitarrackompanjemang och övriga traditionella instrument. Trots de enkla melodierna och Ehnströms mjuka och smått nasala röst (som tidvis påminner om James Blunts nasala toner) varierar låttexterna mellan allt från bekymmerslöst latmansliv (”Sunday Everyday”) till misslyckade relationer (”Miss Nobody”), dödsannonser (”Dear Mother”) och våldsamma parrelationer (”Just Leave”). Och det är i synnerhet språket som flyter bra i Ehnströms låtar. Hans texter är späckade med bildligt språkbruk men är ändå lätt så enkla att förstå och sätta sig in i. Skivans andra singel ”Sunday Everyday” förblir knappast oklar för någon, medan ”Just Leave” kräver ett par genomgångar innan man fattar att Ehnström sjunger om historiska riddare, jättar, varulvar och troll för att beskriva ett förhållande där maken misshandlar makan.

”Jimmy’s Song” är en snärtig liten låt om att inte vilja växa upp – en slags egendomlig tolkning av den klassiska Peter Pan-sagan (och Ehnström försöker inte dölja anknytningarna till originalet). ”Dear Mother” är plattans sorgligaste låt om en son som genom hela sin uppväxt får leva med sin mammas sjukdom tills hon slutar kämpa om att få leva vidare. Här bygger Ehnström mycket skickligt upp slutklämmen och utnyttjar återigen poetiska medel för att framföra sitt meddelande till publiken.

När man lyssnar på Sunday Songs som en helhet känns ”Da Da Dam” plötsligt mycket enklare och mindre personlig jämfört med de övriga sångerna – de handlar trots allt om kärlek, svek, liv och död, medan ”Da Da Dam” återigen lyfter upp det rätt så klyschiga temat om att vi alla borde sluta sjunga meningslösa sånger och verkligen göra något för att rädda världen. Melodiskt passar den in i helheten, men textmässigt känns den lite ihålig. Det motsatta kan man dock säga om skivans sista låt, ”The Invisible Ones”, där skivans lugna gitarrdrivna melodier byts ut mot ett orkesterspektakel med mera musik än ord och en hel del onödig pompa och ståt. Det avbryter skivans söndagskänsla lite för effektivt och trots att Enströms poetiska inslag även präglar denna låt förblir den en utfyllnadslåt som antagligen slängts med bara för att skivan inte skulle förbli för kort.

Jag rekommenderar Sunday Songs mycket varmt till alla dem som endast kommer ihåg ”Da Da Dam” men ändå är nyfikna på att veta vad som hände med Paradise Oskar efter Eurovisionen. Som en helhet är skivan mycket välgjord och man lyssnar gärna på den om och om igen, i synnerhet då man behöver en lite lugnare stund för sig själv. Skivans starkaste attribut är Ehnströms skicklighet i att på ett poetiskt sätt beskriva alldeles vardagliga ämnen. Därför är det även synd att debutplattan troligtvis också kommer att förbli artistens enda publicerade skiva, trots att det redan flera år diskuterats om en julskiva. Den finländska musikmarknaden skulle onekligen ha haft utrymme för en finlandssvensk James Blunt, men nu börjar det tyvärr vara alltför länge sedan Paradise Oskar och hans musik var ens en gnutta relevant.

Paradise_oskar-sunday_songs

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s