Utnyttja vintern i Hangö!

on

Texten är ursprungligen publicerad som min första kolumn i Hangötidningen den 24.1.2013. Publicerad här utan ändringar. 

”Alla hangöbor vet med säkerhet att Hangö är en utmärkt sommarstad. Perioden juni-augusti är fullproppad med olika evenemang för människor i alla åldrar. Tack vare Hangös idealiska placering invid havet så långt söderut, är våra somrar passliga för att locka till sig tusentals turister varje sommar. De senaste somrarna (till skillnad från förra sommaren som bokstavligt talat regnade bort) har varit varma och sköna. Det är alltså ingen tvekan om att sommaren är något som Hangö behärskar.

Men tyvärr har året fyra årstider och om en liten stad med ekonomiska problem vill fortsätta som en självständig kommun, måste man komma på nya lösningar. Vi måste effektivt börja utnyttja alla årstider på ett sätt som är naturligt för Hangös klimat.

När jag flyttade till Hangö för nästan fem år sedan var vintrarna varma och fattiga på snö. Jag kommer ihåg att julen 2008 inte såg någon snö alls. Havsklimatet bidrog till att varma vindar svepte över staden. Det kan ha varit en ren tillfällighet, men jag antar att de senaste tre vintrarnas snömängd inte har varit nära den mängd som Hangö vanligtvis får.

De tre senaste vintrarna har slagit alla rekord både i Hangö och nationellt. Snömängden har varit enorm och stadens plogar har fått arbeta i hård takt. Snön har kommit tidigt (i slutet av november) och det har snöat varje dag. Ironiskt nog, hade Finlands sydligaste stad mest snö i hela Finland före årsskiftet!

Det är här vi kommer in på förslaget att utnyttja vintern i Hangö. Om vintrarna i staden fortsätter att vara så här långa och rika på snö, kunde Hangö bli en precis lika fin vinterstad som sommarstad. Vi kunde locka ”vinterhangöbor” och utländska turister att uppleva en ”äkta sydfinsk” vinter. Visserligen har vi inga stora backar eller invecklade skidcentra, men vi har en unik natur och ett stort havsområde.

Genom att satsa på vinterevenmang för alla åldersgrupper kan vi skapa en positiv bild av Hangö som vinterstad. Bort skall bilden om att Hangö är en spökstad under årets kallaste månader. Vi skall utnyttja allt som går att utnyttja under vintern, vare sig det var naturen eller årstidens största fest, julen. Det skulle kunna vara vad som helst. Hur låter till exempel en vinterversion av Östersjö Maraton, där man får skida 42 kilometer i vackert vinterlandskap? Eller Finlands sydligaste och någon dag också största julmarknad, med unika Hangöprodukter i fokus? Eller kanske en vinteridrottsdag för barn? När Hangö börjar ordna evenemang för turister och lokala hangöbor börjar pengarna klirra i stadskassan. Sen kan vi bygga den där länge önskade ishallen (fast jag skulle föredra en simhall) eller fast ett skidrör för dem som vill skida under sommaren.

Möjligheterna för Hangös framtida vintrar är många. Jag hoppas att detta tände en glödlampa hos dem som styr och ställer i Hangö. I början krävs det bara små satsningar, men bra och unika idéer, för att göra Hangös vintrar bättre än några andra städers vintrar. Och när ordet om Hangös Vinterdagar (se vilket fint namn jag kom på!) sprids, så vill alla människor från när och fjärran uppleva Hangö också under vintern. I det långa loppet ger det staden möjligheter för större satsningar.

Just nu är Hangös vintrar kalla, mörka och rätt så tråkiga. Men inom några år kunde januari vara den bästa månaden på hela året! Och ännu större kunde det bli, om Hangö skulle samarbeta med Raseborg för att skapa Västra Nylands Vinterdagar, Finlands största vinterjippo! Det tycker jag låter ganska coolt!”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s