Sovjetunionen har inte fallit

Sovjetunionen föll officiellt den 25.12.1991 och ersattes av Ryska federationen.

Eller det är vad historieböckerna säger. Men jag påstår att verkligheten är annorlunda.

Ryssland har sedan år 2000 letts så gott som enväldigt av president Vladimir Putin, med bara en kort paus 2008-2012, då landet leddes av Dmitrij Medvedev (dock fungerade Putin som premiärminister och hade en ansenlig mängd makt ändå). Putin innehar en stark position i landet och utåt målas han som en rättvis och karismatisk ledare – på samma sätt som man gjorde med Sovjetunionens ledare samt med till exempel Nordkoreas diktator än idag.

Ryssland har idag omfattande människorättsliga problem samt en så gott som icke-existerande yttrandefrihet.  Den politiska eliten håller resten av landet i ett järngrepp och et finns mycket få konkreta möjligheter att göra motstånd eller visa sitt missnöje. Enligt en relativt nykommen lag ska alla organisationer som deltar i någon sorts politisk verksamhet i Ryssland, och som finansieras delvis eller helt av aktörer utanför landets gränser, registrera sig som ”utländska agenter”. Försöker landets ledning med denna lag svartmåla dessa organisationer samt försvåra deras verksamhet? Vill man i all tysthet trampa ner all möjlighet till demokratisk tävlan?

Inte nog med det. Sedermera har man i Ryssland debatterat om hur ”utländska agenter kommer och förstör Ryssland” (notera det listiga användandet av begreppet ”utländska agenter”). En ny lag stiftades, som gav regeringen i landet rätt att när som helst upplösa dylika organisationer enligt eget behag och utan någon speciell orsak. Och märk väl att det alltså uttryckligen är fråga om politiska organisationer. Vi talar om potentiella hot mot statsmakten. Och sådana ska ju såklart tystas ner. Det är ju inte en ny tanke i Ryssland, eller hur?

Yttrandefriheten i Ryssland är ett torrt skämt. Landet har infört stränga lagar som kraftigt begränsar yttrandefriheten. Det är till exempel olagligt att sprida hemligstämplad information (vilket i och för sig är förståeligt), att ärekränka andra (likaså fullt förståeligt), att förolämpa Gud, att öppet tala om homosexualitet. Det är i synnerhet ”homopropagandalagen” som väckt mest förargelse i västvärlden. Homosexuella par får till exempel inte hålla varandra i handen nära daghem, eftersom detta kan sprida ”farliga, västerländska tankar” till barnen i daghemmet. Det är ju trots att Ryssland som har den rätta moralen, medan västvärlden bara består av vildar och ociviliserat folk. Om en ensam man hittas död i sin lägenhet är sannolikheten stor att han tillhör en sexuell minoritet som blivit rånad och brutalt mördad. Våldet mot homosexuella har ökat efter att lagen om att inte sprida homosexuell propaganda till barn och ungdomar trädde i kraft. Läget för LGBT-människor i Ryssland är alltså mycket allvarlig.

Ryssland är även på väg mot ett mera religiöst och nationalistiskt samhälle. Det är inte längre tillåtet att göra Gud eller kyrkan till åtlöje, eller att placera staten eller dess ledning i dålig dager. Dessutom kräver staten tillstånd om flera än en person vill demonsterar mot något och ledningen ger strategiskt nog tillstånd bara till sådana demonstrationer som de själv gillar och gynnas av. Demonstrationer som är positiva gentemot ledningen placeras kan placeras mitt i staden på en synlig plats, medan motståndarna placeras långt utanför centrum där man knappt märker dem. Journalister kan råka ut för en massa problem om de rapporterar om ”felaktiga” saker. Så gott som all media kontrolleras av statsmakten och det är Putin och hans närmaste som avgör vad tidningarna ska rapportera om.

Den ryska grundlagen är till sin struktur och sitt innehåll nästan identisk med den forna sovjetiska grundlagen. De demokratiska aspekterna i den nya grundlagen är bara ett skenmanöver för att övertyga västvärlden om att republiken är rättfärdig och demokratisk. På papper är Ryssland en federal republik, men i verkligheten är den lång ifrån det. Och Putin är väl medveten om att västvärlden vet det. Men han vet också att inge i västvärlden vågar göra något, eftersom man är rädd för risken för att starta ett nytt världskrig.

Och det här är bara toppen av isberget. Det finns så mycket mer, saker vi inte har en aning om, saker som döljs från oss, saker som vi inte bryr oss om. Ryssland kör sitt eget race och bryr sig föga om vad alla andra säger. Det ger blanka fan i vad USA, EU eller FN säger. Precis som landet alltid har gjort. Även då det funnits under ett annat namn.

Sovjetunionen har inte fallit. Det finns kvar under ett nytt namn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s