Bajsansiktet

Idag firar vi den internationella dagen mot rasism.

Varför behöver vi en specifik dag för en sådan sak? En mycket god fråga. Vi förnuftiga människor borde ju motarbeta rasism året runt, utan att behöva incentiveras till att göra så. Om det ändå vore så enkelt. Än idag går alltför många omkring på gatorna med ytterst rasistiska åsikter som inte bidrar till välfärdssamhällets utveckling på något sätt. Vilket av dessa är ett realistiskt problem: rasister som med jämna mellanrum ordnar våldsamma protester på gatorna eller flyktingar från Syrien som försöker göra sitt bästa för att kunna leva ett säkert och normalt liv i ett okänt samhälle? Vem orsakar större skador för det välfärdssamhälle som vi försöker upprätthålla: rasisten eller flyktingen?

De finns de som hävdar att det bor en liten rasist inom oss alla. Alla har vi fördomar om till exempel muslimer och var och en av oss funderar ibland på om det är säkert att gå ut på gatorna efter att mökret lagt sig. Men få tänker på att den föreställningen vi har av människorna i Mellanöstern och andra avlägsna delar av planeten kommer från de medier som vi dagligen följer. Vi snappar konstant upp ny information, både medvetet och omedvetet. Trodde du att det bara är Ryssland och Kina som censurerar och rapporterar saker ur sin egen synvinkel? Nejdå, västerländska medier gör precis samma sak, och i allra högsta grad dessutom. Vi kan omöjligen säga att den bild som våra medier framför av andra kulturer är rättvis – den är snarare väldigt snäv och motsvarar knappast hela verklgheten. Fast vad vet jag, jag har ju aldrig rest till Libanon.

Det har gått en lång tid sedan slaveriet och kolonialismen dominerade världspolitiken, men det är nu, under den postkoloniala tiden, som följderna börjar bli uppenbara. De svartas rättigheter är i dagens läge på papper exakt de samma som de vitas rättigher men i praktiken finns det ändå en viss motsättning som hängt kvar efter de gånga tiderna. Ta fast årets Oscar-debatt som ett exempel: inga svarta kandidater, andra året i rad! Eller tänk på Barack Obama, USA:s första svarta president. Det tog ju landet bara 232 år.

Alternativt kan du tänka på denna lilla djärva pojke, som uttalade sig i YLE:s Aamu-TV idag (kolla här eller alternativt på Arenan).

”Jag blir utskälld till ‘neger’, ‘bajsansikte’ eller ‘bajsfärgad”

Applåder. Verkligen originellt. Ni har nu listat ut att bajs är brunt. Precis som kaffe. Borde jag börja gå runt på stan och fråga folk som sitter på caféer: ”Hej, hur smakar bajsdrycken?” Problemet ligger i orden. De hänger kvar. Speciellt ”neger” som tabubelagts för evigehter sedan. Sluta använda dem. Så simpelt är det, snöansikte!

”Det känns inte bra att bli utpekad. Det händer så ofta att man inte längre orkar bry sig”

Detta betyder inte att man ska fortsätta med det. Mörkhyade människor har också känslor och de tycker det är precis lika illa om att bli kallade för bajsansikte som du skulle tycka det är illa att jag kallade dig fet eller ful, även om du var det.

”Alla är inte tillräckligt modiga för att gå fram och säga att den här personen beter sig illa mot mig”

Därför behövs vi. Vi ska stå emot rasismen. Hjälp dem som är utsatta. Och det behövs andra modiga killar och tjejer som Valtteri som faktiskt vågar sätta fart på stämbanden och tala om för oss hur det egentligen är. Det är dags att få ett slut på den här löjliga juntti-inställningen som råder i vårt samhälle idag. Om du är en lärare ska du göra något för att förebygga och stoppa all sorts mobbning. Är du en elev ska du våga stå på dig. Och är du bara en alldeles vanlig människa ska du använda sunt förnuft i vardagen. Jag förblir positiv över att alla människor innehar ett sunt förnuft. Det gäller bara att hitta det.

Jag deltog idag i en ”human chain” som FHPT-flyktingstöd ordnade tillsammans med Humanistiska Föreningen vid ÅA. Dess syfte var att ”uppmuntra till öppenhet till invandrare och för att visa solidaritet emot diskriminering”. Kedjan fotograferades och blir en av många bilder i Röda Korsets kampanj mot rasism.

Tillsammans går vi mot en bättre värld. Ett steg i taget. Eller som Michael Jackson brukade säga: ”Heal the world. Make it a better place, for you and for me and the entire human race.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s