Alla hjärtans dag är en fet lögn

Jag tänker börja med att be om ursäkt av alla de som tycker att alla hjärtans dag är en fin fest. Det får ni tycka. Men jag behöver inte tycka likadant. Jag brukar sällan gå mot strömmen när det gäller traditioner, men då det kommer till alla hjärtans dag (eller vändagen som jag själv hellre kallar den) så tänker jag vara en av de få glädjedödarna. Ledsen för det. Men alla mynt har sina två sidor. 

Faktum är att alla hjärtans dag är en fet lögn. 

Förr brukade jag inte lägga desto mera tid eller energi på denna dag men under de par senaste åren har jag bara börjat se vändagen som otroligt onödig och som bortkastade pengar. Alla hjärtans dag är ett praktexempel på hur något som började som en dag då man ska visa kärlek småningom förvandlats till en av årets viktigaste dagar för dem som vill tjäna massvis med härliga slantar. Julen är såklart det andra exemplet. Konsumerismen når sin topp under vändagen då blommor, kort och smycken säljs i tusental och restaurangerna runt om i världen är fullbokade. Det handlar alltså om att skaffa sig en liten extra bonus på kärlekens och vänskapens bekostnad. Är det så det ska vara? Varför ska vi känna oss tvingade att visa kärlek genom dyra gåvor? 

Youtube-användaren jacksfilms belyser hela problemet väldigt bra i sin låt ”Valentine’s Day Is A Lie”: alla hjärtans dag handlar idag mera om rädsla än om kärlek. Rädsla att inte tjäna tillräckligt mycket på blom- och korthandeln, rädsla att förlora till konkurrenterna, rädsla att gå i konkurs, rädsla att inte bli ihågkommen av sina vänner, rädsla att dejten slutar med att man blir dumpad. 

Och varför ska den fjortonde februari vara den dag då du ska minnas din käresta eller berätta dina kompisar att du älskar dem, då du kan göra det när som helst under året? Varför vänta till en specifik dag då det finns 365 dagar att välja mellan? 

Det tycks dessutom inte finnas en konsensus om huruvida den helige Valentin, som gett dagen sitt engelskspråkiga namn, faktiskt på riktigt funnits eller om han varit en eller flera personer. Så runt honom har det sedermera skapats en hel del olika förskräckliga historier som sedan inspirerat till skapandet av denna dag. En till lögn alltså. 

Jag vill inte på något sett underminera betydelsen av denna dag till alla turturduvor där ute och självklart är det fint att vi visar varandra kärlek och vänskap, men ibland får man tänka efter vad det verkliga syftet med vissa saker är. Om du dock visar din uppriktiga kärlek och inte faller för konsumerismens frestelser eller vändagens lögner, har du förstått den sanna betydelsen av alla hjärtan dag. 

Glad vändag allihop! 

Annonser

2 kommentarer Lägg till

 1. Lullis skriver:

  Visst. Vändagen har som precis varje annan ”högtid” förvandlats till ett tillfälle för varenda butikskedja och restaurang att göra maximal vinst men vad annat kan man förvänta sig av kapitalism? För mig betydde vändagen en hel dag av ostört turturduvande (villet nästan varje dag är för mig men not my point). Vändagen skadar väl ingen? En dag de som kanske inte är så modiga och vågar visa kärlek till de i ens omgivning och en dag man kan tänka lite mer på de man älskar och det är okej att visa det (vi bor i Finland där känslor bits). Tyck att det är en stor fet lögn men kanske en ganska vacker sådan. Den riktiga presenten är kärlek. Ha en bra annandag vändag.

  Gilla

  1. londonmies skriver:

   Nej, vändagen skadar ingen, det har jag inte påstått heller. Men pointen var kanske att varför ska det behövas en specifik dag till att visa kärlek? Kan man inte samla mod till sig vilken dag som helst och göra det? För mig skulle det kännas ännu mera speciellt om någon visade sin kärlek på en dag som man inte väntade sig det 🙂 och visst finns det mycket gott i vändagens idé (som i allt annat som har en avig sida), det är bara gå ska ofta och i vissa sammanhang som denna goda sida hamnar i skymundan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s