En doft av jul

Välkommen till 12 Events of Christmas: Lucka 8!

Nu är det bara fyra dagar kvar till julafton! Det brukar betyda att familjer stressar in i det sista med julgranen, julmaten och julklapparna. Vår gran hittade in i vardagsrummet igår och idag var det dags för julbak.

En av de bästa sakerna med julen är alla ljud och alla dofter. Vare sig du går in på Stockmann, en helt vanlig ABC eller stiger in i vårt kök så kan du vara säker på att du hör Last Christmas av Wham! minst en gång varje timme – eller alternativt någon version av en gammal julklassiker. Och resten av tiden fylls radion av vattniga, moderna ”julsånger” av dagens hetaste artister. Jag hörde idag en ”julsång” av självaste Justin Bieber, men har (till all tur) inte en blekaste minnesbild av hur den lät!

Vissa juljud fastnar. På gott och på ont. Ta bjällrorna till exempel. De finns överallt och tydligen förvandlar de vilken sång som helst till en julsång. Eller den årliga Coca Cola-reklamen, som i år är ovanligt irriterande (den kommer på TV:n bokstavligen vid samma stund som jag skriver detta): ”It’s so important to make someone happy. Make just one someone happy. Make someone heart to heart you. Make someone happy. And you will be happy too”.

Nej, jag vill inte köpa Coca-Cola, fastän ni försöker hjärntvätta mig varannan reklampaus! 

Eller ta Giganttis julreklam, med levande smarttelefoner och en julsång jag aldrig har hört. Eller Jaffas julreklam med sjungande frukter som uppträder med en en julsång som jag HAR hört. Eller H&M:s julreklam med en flygande Katy Perry och en låt som jag antar är en av hennes?! Det finns något för alla.

Men idag har det handlat närmast om dofter. Under eftermiddagen kände jag den söta doften av jullimpa som kom från köket. Och självklart var det ju min kära far som bakade de traditionella limporna för Gud vete hur mångte gången. Efteråt fylldes halva huset av en annan välbekant doft – pepparkakor. Denna gång var det jag som bakade bruna katter, stjärnor, härtan och personer ur en stor klump deg som – detta medger jag – även delvis hamnade in i min mage utan att ta en sväng in i ugnen först.

Och nu, på kvällen, sitter jag här i vardagsrummet och försöker förgäves känna doften av julgranen som står ett par meter ifrån mig. Istället känner jag endast doften av pepparkakor. Men den doften är åtminstone behaglig.

Julen doftar och låter på ett speciellt sätt – det är något vi måste njuta och stå ut med i ett par veckor. Och trots att man tröttnat på alla dessa juligheter redan innan julen ens officiellt hunnit börja så saknar man allt detta lika mycket varje år. Tills man ser Valios nya reklam som mixar den nya mjölken med Star Wars. Tills man ser Duracells nya reklam som gör de hyperaktiva kaninerna til Jediriddare.

Är det jul eller Disney-chefernas feta plånböcker vi firar?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s