Ett steg in i framtiden

I skrivande stund sitter jag på Eckerö Lines färja Finlandia någonstans på Finska viken mellan Tallinn och Helsingfors. Jag är på väg hem efter en studieresa till Estlands huvudstad tillsammans med 13 andra studerande inom området samhällsvetenskaper. Det känns otroligt i efterhand, men dessa två dagar har varit väldigt givande och faktiskt gett mig idéer om vad Finland kunde göra för att utveckla samhället. Om ingen beslutsfattare läser det här får jag väl själv jobba med det. Hjälpa Finland ta steget in i framtiden.

Vi besökte Finlands ambassad i Tallinn (den med Fazer-väggar!), NENO:s (Network of Estonian Non-profit Organizations) huvudkvarter i Telliskivi samt e-Estonia Showroom i Ülemiste. Trots ambassadens intressanta historia (visste du att huset fungerat som internat, SS-huvudkvarter, bibliotekets arkiv och residens under sin historia?) vill jag fokusera på de två senare besöken.

Telliskivi hör inte till de mest moderna delarna av Tallinn, men det gråa fabrikshuset (som på ett makalöst sätt omvandlats till en form av shoppingcenter) där NENO håller hus är ändå rätt så stiligt. Här får vi en djupgående presentstion över NENO:s verksamhet. Kort och koncist är det fråga om ett nätverk dit alla Estlands frivilligorganisationer hör. NENO:s uppgift är bland annat att upprätthålla och utveckla civilsamhället, uppfostra ungdomar i skolorna att bli ”bra medborgare” och vara medborgarnas intressebevakare.

Hela konceptet är imponerande och jag är överraskad över att vi inte har ett liknande system i Finland. Finland har hundratals frivillgorganisationer men det finns inget centralt nätverk inom vilket de kunde arbeta tillsmamans för samhällets bästa. Speciellt den uppfostrande delen låter intressant och den kunde vi ha nytta av även i Finland. Om du vill läsa mera om NENO, kan du gå in här.

Ülemiste är så gott som raka motsatsen till Telliskivi. Här finns supermoderna höghus och högteknologiskt kunnande överallt (tänk Tallinns Silicon Valley). Här bekantar vi oss med e-Estonias verksamhet. e-Estonia är kanske det bästa beviset på att Estland hunnit långt i utvecklingen på dryga tjugo år sedan sovjettiden. Vad organistaionen arbetar med är en utveckling av ICT-samhället och en vidare integrering av internet och informationsteknologi i människors vardag. Och den en timme långa presentationen visade precis hur långt Estland kommit.

I Estland kan det mesta skötas elektroniskt. Vill du rösta i val? Du kan göra det på internet med ett mycket pålitligt system som visat sig vara populärt. Vill du sköta skattesaker? Det gör du enkelt elektroniskt och får dessutom skatteåterbäring inom fem dagar (det tar ett år i Finland). Läkare, polis och andra myndigheter fungerar elektroniskt. Du kan grunda ett företag på en halvtimme. Och allt funkar tack vare ett speciellt ID-kort eller mobilidentifiaktion samt två olika säkerhetskoder. Nyaste nytt är e-medborgarskapet, vilket ger utlänningar med ID-kort möjligheten att ta del av samma elektroniska tjänster som vanliga estniska medborgare! Jag skulle gärna berätta mera, men på grund av utrymmesbrist så rekommenderar jag att du besöker Showroom när du är i Tallinn. Alternativt kan du kolla in deras hemsidor här!

Finland, ta en titt på ditt södra grannland! Jag tror vi har en hel del att lära oss – Estland kunde bidra med konkreta modeller för hur man stärker civilsamhället och hur dagens informationssamhälle kunde förbättras. Det finns mycket som vi kunde göra bättre, och i Estland kan det finnas lösningar. Framtidens digitala samhälle till exempel – funkar det väl undelättar det livet märkbart. Man kommer att kunna rösta i val oberoende av omständigheterna. Skatter och betalningar kan skötas på ett par minuter. Byråkratin och krångligheterna blåser bort.

Nu är det dags att låta lillasyster göra sitt. Och vi följer i fotspåren. Framtiden väntar på oss!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s