Vikten av att planera

Oj vad det händer på alla håll och kanter! Det händer så mycket hela tiden att jag skulle kunna skriva minst fem inlägg per dag! Men det är ju såklart tiden som inte riktigt räcker till – det finns så mycket annat jag också borde få gjort.

Nåja, det var inte det jag ville skriva om ikväll. Nej, ikväll vill jag slösa bort lite av din tid på att poängtera hur oerhört viktigt det är med noggrann planering – och inte bara i studierna utan också när det gäller diverse evenemang och uppgifter där man skall göra något tillsammans med andra människor.

Jag har spenderat många långa timmar sittandes runt ett bord med några andra människor med målet att planera ett läger, ett evenemang eller något annat i samma stil. Och ibland kan det vara otroligt frustrerande, rent av tråkigt, men det är först då man är med om ett evenemang där man inte fått sitta runt planeringsbordet som man faktiskt uppskattar alla de timmar som präglas av pappershögar, kaffekoppar samt frustrerade, djuriska läten. Att inte ha den blekaste aning om vad man ska göra är i situationer där man ska leda en grupp med människor otroligt jobbigt. Hur ska man svara på alla de frågor som slängs mot en? Hur ska man förbereda sig? Ska man överhuvudtaget förbereda sig? Vem bär ansvaret och vad är plan B ifall något inte går som på Strömsö?

Allt kan man ju inte veta, det är självklart. Men om man ska bära ansvar eller om man ska göra en viss uppgift förväntar man sig att man i god tid i förväg vet så exakt som möjligt vad man skall göra. Och att sitta runt ett bord och diskutera och anteckna allt är ett säkert sätt att försäkra sig om att man faktiskt vet. Då är det bara ens eget fel om man inte är på det klara när det gäller.

Improvisation är en svår konst – och för att det ska lyckas måste man faktiskt ha en färdig plan att utgå ifrån (hur paradoxalt det än låter). Alltid kommer det stunder då planen slår slint och man kanske av någon anledning inte har en plan B – och det är då man börjar improvisera. Men utan planering har man ingen aning om vad som väntar, alltså vet man inte heller vad som kan gå fel och då är det också omöjligt att vara förberedd.

Jag måste medge att jag är otroligt tacksam för att jag för det mesta har fått arbeta på diverse läger och evenemang med ett otroligt kunnigt och initiativrikt team av härliga människor. Och dessutom är jag tacksam för att jag har fått ta del av en verkligen dyrbar rikedom – församlingens hjälpledarkurs. De färdigheter den ger inför senare skeden i livet är nyttiga just i situationer där allting kanske inte riktigt fungerar som det skall. Och när dessa färdigheter kombineras med ett fungerande team brukar man förr eller senare kunna vända knepiga situationer till sin fördel. Men inte utan lite blod, svett och tårar (det förstnämnda är till all tur inte väldigt vanligt).

Nåja, jag tror att jag har sagt det jag vill säga. En liten trudelutt om nya lärorika upplevelser. Jag tror jag ska återgå till att planera min studievecka nu… 😉

Tack för att ni finns!

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Britta Idman skriver:

    👍

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s